Aandachtig

De kracht van Aandacht

De laatste dag van de opleiding Corporate Antropologie was gestart. Het thema van dit blok was rituelen van afscheid. We hadden de avond ervoor wat geoefend met het neerzetten van je boodschap. Ik mocht oefenen voor de groep. Heel spannend maar ook heel fijn om gewoon zo kort door de bocht en recht voor z’n raap te zeggen wat ik wilde zeggen. Maar daarover een andere keer meer.

Het was nog in de ochtend van de laatste dag toen we dit filmpje zagen. Ik kende ‘m al en toen ontroerde het beeld mij ook al zo. Maar nu leken de sluizen open te staan. Ik kon niet meer stoppen met huilen. Geen tranen van verdriet maar tranen van ontroering. Ik werd geraakt in mijn essentie door dit beeld. Ik voelde zo diep dat aandacht liefde is. En liefde is er door aandacht. Dat het gaat om de diepere verbinding die je alleen kan voelen als je met aandacht kijkt, voelt, verbindt met datgene of diegene waar je aandacht naar toe gaat.

Het is het grotere. Het geheel. Heelheid wat ik dan kan voelen. Ik realiseerde me dat als ik met volle aandacht bij iemand ben er ook geen oordelen meer zijn over diegene. Dat ik alleen maar hoef te zijn. Zonder woorden. Geen aanvulling. Geen vraag. Alleen maar contact. En dat er dan een grote stroom van liefde ontstaat, die gewoon wil stromen. Dat is wat ik in dit filmpje zag. Afscheid is dan ook geen afscheid. Want de liefde is zo groots en eeuwig, daarin is de ander altijd aanwezig.

En natuurlijk is het ook zo dat het in het dagelijkse leven zo lastig om alles met diezelfde intensiteit van aandacht te kunnen doen. En ik voel dat ik het wel zo vaak als mogelijk wil proberen. Aandachtig te zijn. Een mooie oefening voor de tijd die komt.

 

In dit filmpje is Marina Abramovic te zien in haar kunstproject waarin ze 1 minuut volle aandacht geeft aan wie er op dat moment  tegenover haar zit. Dan stapt haar ex-man uit het publiek naar voren en terwijl Marina nog met gesloten ogen zichzelf voorbereid op de volgende persoon, neemt hij plaats. Dit is wat er gebeurt als zij haar ogen open doet: