Als er ‘gedoe’ is
Als er gedoe is in een organisatie, kost dat energie en tijd en soms zelfs ook nog veel geld. Dan wil je als opdrachtgever ook zo snel mogelijk zorgen dat het gedoe opgelost wordt en iedereen weer kan doen waar deze voor is aangenomen. Om dat wat er onderwater gebeurt weer bovenwater te krijgen, doe ik een belevingsonderzoek. In 2-3 dagen voer ik korte gesprekken met alle betrokken medewerkers en leidinggevenden om hun perspectief op het gedoe in beeld te brengen. De vragen die ik stel zijn simpel, maar o zo doeltreffend. Door goed te luisteren, door te vragen en mensen zelf ook naar de oplossingen te laten zoeken, haal ik alle verhalen op. Uit deze verhalen haal ik dan de rode draad en geef dit verhaal terug aan het team (mondeling of op papier). Het is niet alleen een teruggave van de verhalen, maar ook de verstrikkende patronen die ik heb waargenomen. Als mensen hun verhaal herkennen, zien ze ook de patronen waarin ze vast zitten. Door eerst die beelden te delen, komt er een collectief verlangen naar verandering van de situatie. Met een aantal aanbevelingen sluiten we dit deel van het traject af.
Gedragsverandering
In de opvolging van het belevingsonderzoek, begeleid ik het management en het team in het uitvoeren van de aanbevelingen en het spiegelen op het gewenste gedrag. Op deze manier is er een aanzienlijk grotere kans dat er ook daadwerkelijk een omslag gemaakt wordt in het team.
Tijdsplanning
Het uitvoeren, rapporteren en bespreken van een belevingsonderzoek duurt ongeveer 2-3 weken in totaal. De ondersteuning in de gedragsverandering vindt plaats door het bijwonen van enkele bijeenkomsten waarin ik ter plekke feedback kan geven naar de medewerkers en leidinggevende.
Neem meteen contact op als je een afspraak wilt maken!