Coaching

Je eigen potentie in beeld

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Je kunt bij mij terecht voor een werkgerelateerde vraag of meer persoonlijke vraagstukken zoals:

 • Ik ben zo snel uit balans.
 • Ik kom snel in conflictsituaties.
 • Ik voel me vaak overbodig.
 • Ik heb een moeizame relatie met mijn ouders.
 • Ik raak zo uitgeput door het steeds zorgen voor anderen.
 • Wat is voor mij nu een passende vervolgstap in mijn werk?
 • Hoe kom ik beter voor mezelf op?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik mijn ideeën ook worden gehoord?
 • Hoe krijg ik als leidinggevende ook alle teamleden mee in de ontwikkeling van de organisatie?

Ik geloof niet in lange coachingstrajecten. In ongeveer 3 gesprekken hebben we de kern van jouw vraagstuk en de ontwikkelrichting al te pakken. De inzichten van het systemisch kijken naar familie- en organisatiesystemen gebruik ik om je vraagstuk te ontrafelen. Daarnaast gebruik ik ook IEMT (zie hieronder) indien helpend bij je vraag.  Aanvullend ontvang je praktische tips en suggesties hoe je je eigen ontwikkeling verder kan oppakken.

Naast gesprekken bied ik je ook de mogelijkheid om je vraag tijdens een dag voor familie- en organisatieopstellingen in te brengen. Meer informatie over het systemisch werk en opstellingen vind je hier.

Soms adviseer ik je een gerichte sessie te doen met een expert in mijn netwerk, zodat je fysiek, emotioneel en spiritueel weer in balans bent.

“Ik was verbaasd over mijn inzicht dat een bepaalde situatie voor mij opbrengsten kent, die maken dat ik ook zelf mijn gedrag in stand bleef houden. De bijeenkomst was een bijzondere en vernieuwende ervaring die mij veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

Ik raad deze workshop Systemisch Werken ook echt aan aan ondernemers, bestuurders en professionals die een persoonlijke of business casus willen inbrengen en de behoefte hebben om op een andere manier naar een gegeven situatie willen kijken”.

“Ik heb bij Marije enkele keren deelgenomen aan familieopstellingen (o.a. met paarden). Ik moest wel even wennen hoe dat ging, met representanten en wat er dan allemaal gebeurt. Het bijzondere vind ik, dat ik heb ervaren dat dingen een hele andere kant opgaan dan je vooraf kunt vermoeden. Ik heb als representant ook zo sterk ervaren dat er dingen in een opstelling gebeuren die dan opeens vol mijn eigen familie-thema blijken te raken. Dat is dan wel heel bijzonder. Ik blijf me ook steeds verbazen over hoe representanten zo goed haarfijn ‘weten’ wat er in het familiesysteem van de vraaginbrenger leeft, terwijl ze deze persoon helemaal niet kennen.
Het is een mooie manier om met teams te werken die niet goed functioneren maar zelf niet zien waar het aan schort. De spiegel die wordt voorgehouden, is confronterend, maar wel veilig.”

“Ik was op zoek naar een stuk competentiegroei als schoolleider. Het woord coach klinkt alsof je iets niet goed doet en dat je  wat aangeleerd moet krijgen, maar Marije nam dat direct weg. En op basis van respect voor elkaar zijn het zeer inspirerende gesprekken geworden en hebben mij in mijn rol als directeur sterker gemaakt. Naast het feit dat Marije mij aan het denken zette, was de inhoud van het gesprek zo waardevol dat ik inzichten direct kon toepassen in de praktijk.

Marije heeft een fijne mix tussen een persoonlijke, warme benadering en is tegelijkertijd doelgericht en praktisch. Ik heb haar dan ook aanbevolen bij collega-directeuren en ons schoolbestuur.”

Wil je op een snelle en effectieve manier van heftige emoties of vervelende gevoelens af? 

Daar kan ik je bij helpen met behulp van Integral Eye Movement Therapy (IEMT). 

IEMT is een methode waarmee je intense gevoelens die aan herinneringen zijn verbonden kunt verminderen of neutraliseren. We gaan op zoek naar de eerste herinnering die je hebt bij een bepaald gevoel, omdat daar het fundament gelegd wordt voor het patroon van emoties en reacties in de rest van je leven. Door daar naar toe te gaan en daar mee te werken door middel van specifieke oogbewegingen, halen we de oude verbinding die gelegd is weg. Als we dat niet doen, dan blijft de groef actief en schiet je zelf snel weer makkelijk terug in de groef. Door die eerste herinnering (de imprint) aan te pakken, kunnen we het fundament van het probleem aanpassen.

Door middel van het doen van specifieke oogbewegingen worden verschillende delen van je brein geactiveerd. Zo maak je nieuwe verbindingen aan in je brein. Het effect is meer rust en minder intense emoties. Het fijne bij deze manier van werken is dat je niet de vervelende herinneringen uitgebreid hoeft te vertellen, maar is het al voldoende dat je zelf die herinnering in gedachte houdt.

IEMT is in te zetten voor:

 • Het neutraliseren van ongewenste emoties en gevoelens.
 • Het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld verlies en trauma
 • Het behandelen van angst, depressie, stress, post-traumatische stress, burn-out
 • Het versterken van identiteitsontwikkeling en persoonlijke groei.

(bron: Anne ten Brinke)

Tijdens de intake kunnen we met elkaar verkennen welke problemen jij nu ervaart en wat je wens is. Op basis van deze intake bepalen we het aantal sessies (dat zal nooit heel veel zijn). Ik werk graag in een combinatie van live en online sessies.

Ik ben een gecertificeerd IEMT-practitioner sinds 2021 en heb mijn opleiding bij Anne ten Brinke gevolgd.

“Om meer inzicht in mijn eigen functioneren te krijgen, heb ik een coachingstraject gedaan. Marije is heel toegankelijk. Je stelt jezelf snel open, daardoor kun je gemakkelijk praten. Marije laat je zelf conclusies trekken. Het was voor mij heel verhelderend om in te zien dat ik me veel te verantwoordelijk voelde voor zaken waarop ik geen invloed kon uitoefenen. Dat verlichtte enorm, waardoor er energie vrijkwam om aan de doelen te werken.

Ik was blij verrast door het sneeuwbaleffect wat er ontstond: je pakt zaken anders aan, je ziet en merkt resultaat en dat gaat “zomaar” door. Ik voel me veel zelfverzekerder, kan beter doorpakken en twijfel minder. Daardoor voel me erg serieus genomen, leerkrachten houden zich door mijn zelfverzekerdheid beter aan de afspraken en dan zie je weer een sneeuwbaleffect. Ik ben, denk ik, gemakkelijker en duidelijker in de communicatie. Ik durf nu ook gewoon zaken aan te pakken, ook al zijn ze lastig.”