Coaching

Je eigen potentie in beeld

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Je kunt bij mij terecht voor een werkgerelateerde vraag of meer persoonlijke vraagstukken zoals:

 • Ik ben zo snel uit balans.
 • Ik kom snel in conflictsituaties.
 • Ik voel me vaak overbodig.
 • Ik heb een moeizame relatie met mijn ouders.
 • Ik raak zo uitgeput door het steeds zorgen voor anderen.
 • Wat is voor mij nu een passende vervolgstap in mijn werk?
 • Hoe kom ik beter voor mezelf op?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik mijn ideeën ook worden gehoord?
 • Hoe krijg ik als leidinggevende ook alle teamleden mee in de ontwikkeling van de organisatie?

Ik geloof niet in lange coachingstrajecten. In ongeveer 3 gesprekken hebben we de kern van jouw vraagstuk en de ontwikkelrichting al te pakken. De inzichten van het systemisch kijken naar familie- en organisatiesystemen gebruik ik om je vraagstuk te ontrafelen. Aanvullend ontvang je praktische tips en suggesties hoe je je eigen ontwikkeling verder kan oppakken.

Naast gesprekken bied ik je ook de mogelijkheid om je vraag tijdens een dag voor familie- en organisatieopstellingen in te brengen. Meer informatie over het systemisch werk en opstellingen vind je hier.

Soms adviseer ik je een gerichte sessie te doen met een expert in mijn netwerk, zodat je fysiek, emotioneel en spiritueel weer in balans bent.

“Ik was verbaasd over mijn inzicht dat een bepaalde situatie voor mij opbrengsten kent, die maken dat ik ook zelf mijn gedrag in stand bleef houden. De bijeenkomst was een bijzondere en vernieuwende ervaring die mij veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

Ik raad deze workshop Systemisch Werken ook echt aan aan ondernemers, bestuurders en professionals die een persoonlijke of business casus willen inbrengen en de behoefte hebben om op een andere manier naar een gegeven situatie willen kijken”.

“Ik heb bij Marije enkele keren deelgenomen aan familieopstellingen (o.a. met paarden). Ik moest wel even wennen hoe dat ging, met representanten en wat er dan allemaal gebeurt. Het bijzondere vind ik, dat ik heb ervaren dat dingen een hele andere kant opgaan dan je vooraf kunt vermoeden. Ik heb als representant ook zo sterk ervaren dat er dingen in een opstelling gebeuren die dan opeens vol mijn eigen familie-thema blijken te raken. Dat is dan wel heel bijzonder. Ik blijf me ook steeds verbazen over hoe representanten zo goed haarfijn ‘weten’ wat er in het familiesysteem van de vraaginbrenger leeft, terwijl ze deze persoon helemaal niet kennen.
Het is een mooie manier om met teams te werken die niet goed functioneren maar zelf niet zien waar het aan schort. De spiegel die wordt voorgehouden, is confronterend, maar wel veilig.”

“Ik was op zoek naar een stuk competentiegroei als schoolleider. Het woord coach klinkt alsof je iets niet goed dat wat je aangeleerd moet krijgen, maar Marije nam dat direct weg en op basis van respect voor elkaar zijn het zeer inspirerende gesprekken geworden en hebben mij in mijn rol als directeur sterker gemaakt. Naast het feit dat Marije mij aan het denken zette, was de inhoud van het gesprek zo waardevol dat ik inzichten direct kon toepassen in de praktijk.

Marije heeft een fijne mix tussen een persoonlijke, warme benadering en is tegelijkertijd doelgericht en praktisch. Ik heb haar dan  ook aanbevolen bij collega-directeuren en ons schoolbestuur.”

Loopbaancoaching voor onderwijsprofessionals

Er lijkt weinig loopbaanperspectief te zijn voor mensen in het onderwijs. Als je het alleen eendimensionaal bekijkt, vanuit hiërarchisch perspectief, dan klopt dat. Toch geloven wij, Anke van Oostveen en ik, dat er meer dimensies zijn waarop je je kunt ontwikkelen binnen het onderwijs. Daarom is er de Loopbaancheck.

Want als je als leerkracht, IB-er, pedagogisch medewerker, directeur, coördinator opnieuw kijkt naar je loopbaan vanuit een ander perspectief, levert dat weer nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld:

 • Vanuit welke rol of plek in de organisatie kan ik het beste van mezelf bijdragen aan de organisatie?
 • Hoe maak ik ruimte voor mijn ambitie?,
 • Hoe zorg ik dat mijn ideeen beter gehoord worden?
 • Moet ik misschien het onderwijs wel uit?
 • Hoe kan ik steviger mijn plek in gaan nemen naar ouders toe?

Vanuit onze kennis en ervaring in het onderwijs en de kennis en ervaring als coach en HR-adviseur, helpen wij je jouw vervolgstappen te nemen.

In twee gesprekken voeren wij een loopbaancheck met je uit. Waarin je samen met een van ons op onderzoek uitgaat naar je loopbaan, je kwaliteiten, je ambities, je hulpbronnen en je belemmeringen. En maken we samen met je een perspectief waar je zelf mee verder kan.

Mail of bel ons als je een vraag hebt waar wij je mee kunnen helpen.

“Om meer inzicht in mijn eigen functioneren te krijgen, heb ik een coachingstraject gedaan. Marije is heel toegankelijk. Je stelt jezelf snel open, daardoor kun je gemakkelijk praten. Marije laat je zelf conclusies trekken. Het was voor mij heel verhelderend om in te zien dat ik me veel te verantwoordelijk voelde voor zaken waarop ik geen invloed kon uitoefenen. Dat verlichtte enorm, waardoor er energie vrijkwam om aan de doelen te werken.

Ik was blij verrast door het sneeuwbaleffect wat er ontstond: je pakt zaken anders aan, je ziet en merkt resultaat en dat gaat “zomaar” door. Ik voel me veel zelfverzekerder, kan beter doorpakken en twijfel minder. Daardoor voel me erg serieus genomen, leerkrachten houden zich door mijn zelfverzekerdheid beter aan de afspraken en dan zie je weer een sneeuwbaleffect. Ik ben, denk ik, gemakkelijker en duidelijker in de communicatie. Ik durf nu ook gewoon zaken aan te pakken, ook al zijn ze lastig.”