Kwartjes

“Als ik alle kwartjes had op kunnen vangen die tijdens de cursus zijn gevallen bij de deelnemers, dan was ik nu al rijk” 

 

Snel inzicht

Het is bijzonder om te zien hoeveel in zo’n korte tijd al in beweging wordt gezet bij de deelnemers. Zowel over hun eigen dynamieken en patronen, als in de organisatie waar ze in werken. Het inzicht krijgen geeft vaak duidelijkheid en rust voor de deelnemers. Maar soms ook het gevoel ‘maar hoe kan ik het dan veranderen’….  Daar zijn soms wel ondersteunende activiteiten in, maar het allerbelangrijkste om te kunnen veranderen, is eerst echt te erkennen dat het is zoals het is. Dat we het niet mooier maken en ook niet lelijker. 

Oordeelloos kijken

Oefenen met kijken met een systemische bril kun je elke dag doen. Als je het eenmaal doorhebt, kun je ook niet meer anders. Het heeft mezelf ook zoveel inzichten gegeven in mijn eigen gedrag en emoties (lees; frustraties). Daarmee kan ik nu ook anders omgaan met situaties waar ik zelf in beland. En ook in mijn werk kan ik veel makkelijker kijken naar wat er in organisaties gebeurt en duiden waarom bepaalde dingen ook nodig zijn dat ze gebeuren. Het oordeelloos kijken en benoemen geeft ook meteen zoveel ruimte voor de mensen binnen dat systeem! Het gaat voorbij aan goed en slecht, omdat het systemisch kijken uitgaat van de functiesdie iemand in en voor het systeem heeft en niet om de persoon. 

Opleidingen systemisch werken

Ik vind het ook fantastisch om mensen mee te nemen in de wereld van het systemisch kijken. Daarom geef ik ook de Introductiecursus Systemisch werken in het Onderwijs, de Opleiding Systemische Pedagogiek  en de opleiding Systemisch Adviseren bij het Bert Hellinger Instituut. Meer weten? Neem dan gerust contact met me op! marije.boot@hellingerinstituut.nlof marije@boostbyboot.nl