MastersMaking2Moro Uganda

Grensverleggend leren

Talentontwikkeling in Uganda

Wat begon als een droom, is nu al jaren werkelijkheid: Talentontwikkelingstraining en Businessontwikkelingstraining voor jongeren in Uganda. Elk jaar ga ik met een aantal nieuwsgierige, betrokken mensen uit Nederland naar Uganda, om daar samen met jongeren te leren. Zij leren veel over zichzelf, hun talenten en dromen en hoe ze dat kunnen realiseren, over hun eigen ondernemerschap en het versterken van hun bedrijf. Wij leren over andere culturen, nieuwe invalshoeken en hoe communities werken, over dit prachtige land en wat gastvrijheid betekent.

We zijn erg blij met de ontwikkeling dat jonge Ugandezen die zelf in een van de trainingen hebben deelgenomen, nu zelf trainingen gaan ontwikkelen en deze in hun communities delen. Vanuit hun behoefte om meer jongeren als trainers te gaan inzetten, ontwikkelen we nu ook een Train de Trainer training.

MastersMaking2Moro (MM2M) is een persoonlijk initiatief, wat nu uitgegroeid is tot een belangrijke pijler van de stichting Vledder Helpt. Hier vind je meer achtergrondinformatie. Ook schreef ik verschillende blogs over de ervaringen en effecten van de trainingen in de afgelopen jaren. Zo schreef ik over twee talentontwikkelingstrainingen en het Mutolere Event of Educational Transformation. 

In 2021 gaan we opnieuw naar Uganda. De data plannen we zodra we iets meer zekerheid hebben over de ontwikkelingen rondom het COVID19 virus, zowel in Nederland als in Uganda.

 We zijn in de tussentijd zelf ons aanbod in trainingen aan het evalueren om ook meer recht te doen aan de duurzame ontwikkeling met lokale partners en lokale netwerken in Uganda. We worden zelf al heel blij over wat we denken te kunnen bereiken.   

Het betekent ook dat we verschillende trainingen aanbieden en daarmee ook meer opties voor jou als deelnemer aan deze reis!

In onderstaande flyer staat alle informatie.  Voor aanmelding of het stellen van je vraag, mag je me ook rechtstreeks mailen: marije@boostbyboot.nl

Lees alles nog een keer in deze flyer hieronder! 

MastersMaking2Moro 2019 12012019

Co-learning met en voor studenten

In mei 2017 voerde ik een bijzonder project in samenwerking met vijf scholen voor voortgezet onderwijs in Mutolere (zuidwesten van Uganda) Op verzoek van de scholen onderzocht ik met een groep van zeventig docenten, studenten en schoolleiders op welke manier studenten meer betrokken kunnen worden bij het onderwijs, zij hun talenten ontdekken en hoe ondernemerschapsvaardigheden geïntegreerd kunnen worden in het onderwijs. Ondertussen filmde een groep studenten hun beelden van de gewenste veranderingen in het onderwijs. Deze film is hier te bekijken.

Dit project draagt de naam M.E.E.T 2017 (Mutolere Event of Educational Transformation). Het was uniek om op deze manier met elkaar (als scholen, maar ook als studenten en docenten) samen op onderzoek uit te gaan. Tegelijk zijn er vier Ugandezen opgeleid als facilitatoren en dragen zij dit project zelfstandig verder.

Door Wilde Ganzen is er een extra donatie vrijgemaakt voor ‘capacity building’ van organisaties om het eigenaarschap en ontwikkelpotentie van lokale organisaties te versterken. Dit past geheel bij de visie van MM2M en Vledder Helpt.

“Ondanks dat we vooraf weinig idee hadden over onze rol en toegevoegde waarde, zijn we toch naar Uganda gegaan om aan deze training deel te nemen. Ook de ontmoeting op deze wijze met Afrikaanse cultuur maakte het spannend vooraf. Voor ons was het vooruitzicht op deze manier met jongeren in Uganda geconfronteerd te worden en in contact te komen. Zou er sprake kunnen zijn van match? Dus we zijn er eigenlijk open en nieuwsgierig ingestapt.”

Marjan: “In eerste instantie voelde ik me vooral ‘wit’ en had ik last van mijn eigen ‘wij-zij’ gevoel. Heerlijk was het om daarin zo snel te kunnen ontspannen en mijzelf deel van een geheel te voelen, waarin dat onderscheid verdween. Verschillen blijven groot, maar dat is overal, ook in Nederland, zo. Wat ons bindt ging dankzij de training overheersen. Heel fijn. Ik was onder de indruk van de trots van de jongeren over hun eigen land. Het plezier waarmee ze ons rondleidden door een straat waar bedrijfjes gevestigd waren die allerlei materialen hergebruikten. En de zorg waarmee ze ons omringden tijdens deze rondleiding. De blijdschap van hen over onze oprechte belangstelling hiervoor. Mooi dat de training ook van dien aard is dat het de krachten van jongeren zelf aanboort zodat zij hun eigen weg, op hun eigen manier in hun eigen land kunnen vinden. Dit is DE manier. Ontroerend mooi.”

Theo: “Heel mooi was het te zien hoe gretig de deelnemers waren om te leren. Ook de Afrikaanse manier van doen die toch echt anders is dan de onze. Plannen? Langere termijn? Denken en vooral doen? Hoge verwachtingen, vooral ook bij de meisjes. Het plezier ook die de deelnemers hadden tijdens de activiteiten. En heel boeiend was de minisessie die ik mocht hebben met een van de deelnemers en het delen van de werkervaring die Marije en ik met elkaar hebben. Het meest intense contact ontstond tijdens de minisessie en het werken aan een plan van aanpak. Een confrontatie van westers en Afrikaans denken. Boeiend en leerzaam voor mij. Vervolgens hebben we een prachtige reis kunnen maken door Uganda, samen met een Ugandese gids. Een onuitwisbare herinnering. Dank je wel Marije.”

“Wat ik heb ervaren is dat er vooral een ander niveau van persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt daar, niet zozeer slechter of beter. De jongeren in Uganda richten zich erg op de waarden veiligheid en vrede en broederschap. Waar het ons in Nederland sterk gaat om individuele ontplooiing en verantwoordelijkheid. Ik heb daar heel erg geleerd om de eigen normen los te laten over wat goed is. En vooral te blijven kijken wat daar gebeurt! Zo viel me op dat het vermogen en ambitie om te willen leren erg sterk ontwikkeld is!”

“Ik zou mensen die als coach of in het onderwijs werken of zich in hun leiderschap willen ontwikkelen aanraden om mee te gaan. Het is zo leerzaam om te ervaren om echt in het hier en nu in een andere situatie, in een echt andere omgeving te moeten gaan handelen!”

Thank you-Masters Making 2 Moro!
It was in the early months of 2012 when I heard of this amazing program (MM2M). I had just returned from The Netherlands from my short course in sound engineering. But I didn’t know where to start from. So- I really needed some positivity and strength to make clear plans on where I would start from to apply my skills. Yes I still had my brains and I was ready for work, make my own business- a recording studio, and a possible small sound company.
This training gave me the strength and approach to all this ideas. How I could align my priorities, what really needed to come first and last, what, when, how to achieve my goal. For me this was very important and I can tell after the training, I was full of positivity and energy to move forward.

I have been able since then to work on my priorities, make clear realistic plan which can be executed in a given period. One of my goal was to startup a small youth project to extend IT assistance to vulnerable youths, teach music production and sound engineering to fellow youths and more important to have a fully paid job to be able earn a living in a not economically stable Uganda. Somewhat I have been able to achieve most of the above.
You left your beautiful house with some cheese in the fridge and came to help.