Ritme
Ritme als jaarwoord
Mijn jaarwoord voor 2017 is Ritme. Het woord wat dan een heel jaar ‘meereist’ met me. Om me er aan te herinneren om steeds te kijken of ik in het juiste ritme zit. Of het klopt wat ik doen.
Onze wil is sterk
Hoe vaak zitten we niet in ons hoofd, en bedenken we wat we allemaal moeten doen? De lijstjes, de deadlines, de doelen….
En doen we daarmee dingen waarvan het op dat moment helemaal niet de bedoeling is dat dat gebeurt? Hoe vaak kijken we eigenlijk naar wat er op dat moment passend is om te doen. Moeten we nu wel hard werken en versnellen? Of is het juist tijd voor vertraging en bezinning? Wat leert de natuur ons als het gaat om de winter (naar binnen), de lente (ontluiken), de zomer (manifesteren) en de herfst (oogsten). Waarom heeft de natuur die cyclus eigenlijk bedacht? En waarom zijn wij van mening (terwijl we uit exact dezelfde bouwstenen ontstaan zijn als alles in de natuur) dat we daar aan voorbij moeten gaan. Dat we tijd en ruimte kunnen beheersen. Dat we alles onze wil op kunnen leggen.
Ruimte voor wat zich aandient
Ik ben er steeds meer van overtuigd dat als ik me beter afstem op wat er mag gebeuren (in plaats van moet gebeuren) de juiste dingen op het juiste moment ontstaan. Dat het dan pas tijd is om een nieuwe website te maken, dat het dan tijd is om op reis te gaan. Of dat het vooral tijd is om te vertragen, naar binnen te keren, te ontdekken wat er mag gaan groeien. En dat dan te koesteren, te voeden. Soms duurt dat langer dan je zou willen. En word ik ook ongeduldig… En als ik heel ongeduldig word, dan weet ik dat ik juist moet vertragen. Dat mijn willen weer harder wil dan wat er op dat moment mogelijk is.
Vertragen en minder doen, is in deze tijd van werkdruk, targets, doelen en plannen steeds lastiger. Toch ben ik van mening dat we dat echt vaker moeten doen. Soms alleen al in een vergadering: is het nu echt de juiste tijd om dit te gaan doen. Niet omdat de planning al zo vol staat, maar omdat we, als we ons echt verbinden met het hier en nu ook kunnen voelen wat er echt nodig is. Wat past.