Studiereis naar Denemarken: Systemisch werken in de hele school!

Hoe krijg je nu verbondenheid en saamhorigheid in de hele school? Hoe zorg je voor een soort van basis-rust in de school zonder dat je daar hard voor hoeft te werken?

Ik was zo onder de indruk van het verhaal van Mette Nordahl uit Denemarken. Zij heeft een concept vormgegeven samen met scholen: PAF. Dat staat voor Power Attitude Focus. Woorden waar we van alles onder kunnen verstaan, maar wat er vooral over gaat dat je met een aantal simpele oefeningen een compleet andere sfeer in je school krijgt. Niet alleen in je eigen klas, maar ook met elkaar als leerkrachten, leiders en samen met ouders. De oefeningen zijn gebaseerd op de systemische principes van Erbij horen, Ordening en Uitwisseling.

Samen met Mette heb ik (als trainer van het Bert Hellinger Instituut Groningen) een internationale training opgezet voor iedereen die meer wil leren over hoe je vanuit je eigen plek in een onderwijsorganisatie (leerkracht, leider, ouder, adviseur) het systemisch werk in een hele praktische vorm kan gebruiken.

Deze training vindt plaats van 23 oktober – 26 oktober in Denemarken. In deze dagen krijg je alle informatie over de PAF-opzet, bezoeken we scholen die op deze manier werken en horen we ook de ervaringen van de leerkrachten en leiders van deze scholen. Daarnaast onderzoeken we samen wat jij in jouw context nodig hebt om deze manier van werken te gaan gebruiken. Meer informatie vind je in de twee flyers hieronder.