Systemisch werk in de praktijk!

Hoe het systemisch werken werkt

Robert (afdelingsmanager) en Ilona (programmamanager) van een groot nationaal bedrijf, vroegen mij om eens met hen beiden te onderzoeken waarom hun samenwerking vastliep. Ilona schreef hierover het volgende:

De situatie

“Ik werk al enige tijd aan een ontwikkelopdracht binnen onze afdeling. De opdracht was gestart, maar met mijn leidinggevende bleef ik zoekende naar een goede rolverdeling en invulling van de opdracht. Wij waren op een fijne manier in gesprek maar ons beeld kwam niet overeen. En er kwam een punt dat we vastzaten in onze gesprekken hierover. De tijd en energie die ging zitten in de onderlinge afstemming en het bespreken van de randvoorwaarden, ging ten koste van de inhoud en voortgang van de opdracht zelf. We trokken samen de conclusie dat we in cirkeltjes bleven draaien en dat externe hulp gewenst is (spiegel voorhouden).

Het effect

Op dit punt hebben wij Marije gevraagd om met ons te onderzoeken waar de onduidelijkheid uit voortkwam. En natuurlijk ook hoe we dit patroon konden doorbreken. Binnen een half uur had Marije met ons scherp waar de blokkade zat. Aangezien wij al enkele maanden worstelden met dit vraagstuk, waren mijn leidinggevende en ik redelijk ‘flabbergasted’ door dit snelle resultaat: binnen een half uur hadden we een logisch en doordringend besef van de situatie.

De werkwijze

Door ons vragen te stellen en de posities binnen de afdeling in kaart te brengen, kwam helder aan het licht waar de wrijving uit voortkwam. Het bleek dat ik als opdrachtnemer wel een opdracht had, maar niet de bijpassende positionering binnen de afdeling om de opdracht tot een goede uitvoering te brengen. De oplossing was voor de hand liggend: ofwel we maakten de vraag passend aan de situering, ofwel we pasten de positionering aan.

Opvallend aan het gesprek was dat het nergens ‘schuurde’: het was vooral een zoektocht met respect voor ieder zijn positie en zonder oordeel van goed of fout. Het uitgangspunt van Marije is om te werken vanuit acceptatie van hoe de dingen nu zijn. De grote kracht van Marije zit in het logisch herleiden en op eenvoudige en doeltreffende manier te verduidelijken van de situatie. Het maakt dan ook niet uit of een vraagstuk aan de orde wordt gesteld onderwijsinstellingen, of in dit geval binnen de railbranche.

We kijken met veel voldoening terug op ons gesprek met Marije en wij zijn opgelucht dat wij ons dilemma hebben opgelost. Dankjewel Marije voor je professionaliteit en scherpe vragen, die ons zicht hebben gegeven op de oplossing! ”

 

Denk je na het lezen van dit stuk: ‘he, dit herken ik! En ik wil ook graag een oplossing’, neem dan gewoon even contact met me op!  marije@boostbyboot.nl