Van betekenis (willen) zijn

Betekenis gaat over bijdragen aan iets wat groter is dan jezelf.
Het gaat over je dienstbaar opstellen en houden van anderen. De daad van liefde begint bij de definitie van betekenis: bij het voorbijgaan aan jezelf om je te verbinden met iets dat groter is dan jezelf. Hoe meer je jezelf daarbij kunt vergeten, hoe groter je vermogen is om te verbinden en bij te dragen, hoe betekenisvoller je leven wordt.
– Emily Enfahani Smith
 
Deze tekst staat op mijn website. En ik lees ‘m opeens opnieuw en ik krijg weer tranen in mijn ogen van ontroering. Van betekenis zijn.
 
Het gaat voor mij dan over een spiegel kunnen zijn, of een inzicht kunnen geven aan iemand, waardoor er weer een ander perspectief op de situatie kan komen, er ruimte ontstaat.
 
Het gaat voor mij dan over iemand helpen als het doosje met aardbeien over straat is gerold. Gewoon beginnen met het verzamelen van de vruchten en er samen maar om lachen. En opeens de zoete geur van de aardbeien aan je handen ruiken als ik thuis ben.
 
Het gaat over meeleven met iemand als die het zwaar heeft. Door een berichtje te sturen, een belletje te plegen. Of gewoon een kaartje te sturen.
 
Het gaat over belangeloosheid vanuit jezelf. Je geeft gewoon om te geven. Niet om iets terug te krijgen. Het gaat over de intentie die ik aan mijn daad toevoeg.
 
Het gaat om mensen echt willen zien, echt willen horen. Luisteren en kijken. Waarnemen wat er is. Oprechte nieuwsgierigheid tonen. Dat is wat ik zelf zo verrijkend vind.  
 
Ooit stelde ik mezelf de vraag wat ik kan doen voor de wereld wat ik in overvloed heb. Daaruit vloeide een prachtig project MastersMaking2Moro waarin ik samen met anderen Ugandese jongeren help om hun talent te ontdekken en zelf regie te nemen over hun leven.
En meer en meer voel ik dat het voor mij ten diepste gaat over het uitreiken vanuit liefde. Pure liefde. Dat heb ik in overvloed voor mensen. Het is een hele uitdaging hoor, om iedereen lief te hebben. Het is verschrikkelijk moeilijk om ook die mensen lief te hebben die verschrikkelijke daden begaan. Dat is nog trede hoger. En ook dat is prima. Ik ben tenslotte geen heilige, maar gewoon Marije.