Vertragen is verdragen

Geduld

Soms komt het ineens binnen. Als een mokerslag. Ik voelde me de laatste maanden al een beetje opgejaagd. Dat ik harder wilde dan alles om mij heen. Op verschillende manieren kwam ik dat al tegen. Iemand zei al tegen mij ‘in de spirituele tijd ben jij al verder dan deze aardse tijd. Heb geduld’. Toen ik mijn eigen prachtige drum aan het maken was, wilde ik ook al sneller klaar zijn dan nodig was. Niet als competitie, maar ik wilde het resultaat zo graag zien. En horen. Eenmaal drummend op mijn drum, merkte ik dat ik alleen maar een hoog tempo kon drummen. Dat ik het lastig vond om te vertragen. Mijn lief roept ook steeds tegen me: “heb geduld! het komt goed’. En net vertelde een ander me dat versnellen ook met onveiligheid te maken heeft. Er snel weg van willen zijn. Bammmmm, kwam ik dat woord van onveilig voelen niet onlangs ook al tegen in een familieopstelling?!?

De wijze woorden van deze aikidotrainer vulde hij ook nog aan met het inzicht Vertragen is Verdragen. Want alleen als ik het proces helemaal aanga, elke stap en stapje neem, dan pas kan ik het goed aankijken. Dat vraagt dus mijn geduld en het aankijken van wat er echt IS. Als professional lukt me dat prima. Maar voor mijn innerlijk proces is dat een hele uitdaging. Tijd voor de hangmat, de drum en vakantie!