We groeien!

Mastersmaking2Moro groeit! 

Ik had het zelf niet kunnen bedenken dat MM2M vanuit het eerste zaadje zo’n mooie stevige boom aan het worden is! De basis is nog steeds hetzelfde van waar ik ooit alleen begon: delen wat ik in overvloed heb en dat in de wereld zetten. Gelukkig heb ik het nooit in mijn eentje hoeven doen, want ondertussen zijn er zoveel mooie en goede mensen mensen mee geweest naar Uganda om hun bijdrage te leveren en tegelijkertijd zelf weer zoveel te leren! 

De trainingen zijn nu het belangrijkste onderdeel van de Stichting Vledder Helpt, met als doel het ondernemerschap van jongeren in Uganda te versterken. Naast de talentdevelopmenttraining geven we ook de businessdevelopmenttraining aan jonge ondernemers. En afgelopen jaar hebben we ook heel gericht een aantal trainers opgeleid om de talentdevelopmenttraining te kunnen geven! Z

Zelf voor de groep

Toen opeens begin dit jaar het idee werd aangewakkerd om in april dit jaar toch nog een talentdevelopmenttraining te geven, bedachten we ook dat het misschien wel de uitgelezen kans was om deze training door de door ons opgeleide trainers te laten geven! Gelukkig waren de trainers Anne en Richard en de altijd behulpzame Solomon bereid om hun tijd en energie een week lang in te zetten om een groep van 15 jongeren te trainen en te faciliteren in hun persoonlijke ontwikkeling. 

Menno ging als Nederlandse deelnemer ook mee, vanuit de nieuwsgierigheid om eens in een hele andere cultuur te werken en te leren. Samen met Solomon heeft hij een deel van de training verzorgd omtrent de financiele huishouding (inkomen, uitgaven, sparen, investeren) van de deelnemers. 
En ik had de fijne rol (althans voor mezelf!) om als supervisor mee te gaan. Mee denken, aanscherpen en ondersteunen van de trainers in de plenaire sessies en tegelijkertijd ook gewoon de jongeren zelf bevragen en begeleiden. Ik heb enorm van deze rol genoten! Ik voelde wel degelijk de verantwoordelijkheid voor een goede training en kon ook zo goed zelf ervaren dat ik ook echt de trainers het vertrouwen kon geven dat zij het goed deden! Ieder op zijn of haar eigen manier. Heel inspirerend vol passie of juist heel rustig en vanuit eigen verhalen versterkend. Menno die zichzelf heel dapper voor de leeuwen had geworpen en echt even moest worstelen, maar zich ook zo gesteund voelde in die worsteling door de andere trainers, waardoor hij kon blijven staan en het de volgende dag gewoon echt zelf goed verder kon vormgeven. Dit was echt teamwork! 

Plan B

De levensverhalen van de jongeren liegen er niet om. Veel armoede, veel verlies, veel beperkende factoren. En toch zie je gedurende de training dat er weer hoop begint te ontstaan. Dat dingen wel kunnen. Dat kleine stapjes mogelijk zijn. Dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Als je anders gaat kijken. Naar wat er WEL is. Sommige deelnemers stelen meteen je hart. Door hun persoonlijkheid, door hun wijsheid. En bij sommigen is het soms heel hard werken om ze uit een bepaalde overtuiging te halen. Niet leuk om mensen hun droom ‘te ontnemen’. Maar het is ook soms de harde realiteit dat je op je 22egeen profvoetballer meer gaat worden. En dat je ze dan toch op een plan B moet zien te krijgen. 

Bij een aantal zie je terplekke de kracht ontstaan en die gaan opeens! En bij een aantal hoop je dat de training misschien nog niet nu, maar wel op een later moment z’n effect zal hebben. We waren opnieuw onder de indruk van twee verhalen van succesvolle ondernemers die echt met heel weinig zijn begonnen (geld en middelen), maar heel gestaag door zijn gegaan met die dingen waar ze echt zo blij van werden. Ik ben nog steeds zo onder de indruk van hun doorzettingsvermogen en passie! 

Het is ook mooi om te zien dat we op twee plekken in Uganda nu echt een goed netwerk van betrouwbare partners hebben ontwikkeld waardoor er ook continuïteit mogelijk is. Doorbouwen op het voorgaande. Steeds meer mensen die de gedachte achter MM2M uitdragen. Ook als wij er niet zijn. Juist als wij er niet zijn. Ik ben heel benieuwd waar MM2M naar toe aan het groeien is. Ik denk echt dat er over niet al te lange tijd gewoon een lokale dependence is van een groep trainers die trainingen geven en ook de nazorg kunnen geven aan de deelnemers. Ik zie daar al de eerste groene sprietjes van uit de aarde ontstaan! 

Dankbaarheid

Prachtig dat dat kan ontstaan door de inzet van alle Ugandese betrokkenen en de inbreng van alle voorgaande trainers en facilitatoren door de afgelopen 7 jaar heen! En uiteraard, en dat is niet geheel onbelangrijk, ook dankzij de sponsoren van de Stichting Vledder Helpt die er voor zorgen dat de financiële middelen er zijn om de deelnemers ook gedurende de training onderdak hebben!

https://www.vledderhelpt.nl